عرقیات گیاهی یکی از خوراکیهای مفید هستند که خواص متعددی برای بدن دارند. این عرقیات که از گیاهان طی فرایند تقطیر به دست میآیند، میتوانند برای درمان بیماریهای مختلف به کار روند. البته این لزوماً بدین معنا نیست که هر فردی میتواند هر نوع عرقیات گیاهی را بهدلخواه مصرف کند؛ بلکه تهیه و مصرف این مواد بایستیباتوجهبه طبع آن صورت بگیرد. ازاینرو آشنایی با طبع انواع عرقیات گیاهی بسیار ضروری است. طبع یکی از مفاهیم مهم در طب سنتی است که نقش برجستهای در اصلاح رژیم غذایی ایفا میکند. بهعبارتدیگر افراد ممکن است طبع گرم و یا طبع سرد داشته و ویژگیهای بدنی متفاوت داشته باشند.
تنظیم رژیم غذایی باتوجهبه طبع بدن میتواند از ابتلا به بسیاری از بیماریها جلوگیری کند. همچنین در هنگام مصرف این عرقیات باید دقت داشته باشید که باید به نحوی مصرف شوند که مصلح غذا باشند. مصلح مادهای خوراکی است که در کنار غذا مصرف میشود تا طبع آن را تعدیل کند. همچنین در برخی مواقع میتوان دو عرقیات مختلفرا در کنار هم مصرف کرد تا مصلح هم باشند. عرقیات گیاهی نیز مانند هر خوراکی دیگری باید باتوجهبه طبع بدن مورد استفاده قرار بگیرند. توجه به این موضوع میتواند سرعت بهبود بیماری را افزایش دهد.
همه آن چیزی که بایستی پیرامون طبع عرقیات بدانید
عرقیات گیاهی ترکیباتی هستند که از گیاهان دارویی و مفید به دست میآیند. این عرقیات ممکن است بهصورت سنتی و یا صنعتی تقطیر شوند. انواع مختلفی از عرقیات گیاهی از جمله کاسنی، عرق نعنا، عرق بیدمشک، عرق خارشتر، عرق بهارنارنج، عرق ختمی و عرق شاهتره وجود دارند که هر کدام حاوی ترکیبات مفیدی برای بدن هستند و طبع خاص خود را دارند. آشنایی با طبع انواع عرقیات گیاهی به فرد کمک میکند تا بهترین عرقیات گیاهی را باتوجهبه طبع و بیماری خود انتخاب کند.
در این میان باید دقت داشته باشید اغلب عرقیاتی که دارای طبع سرد هستند اغلب برای کاهش قند خون، آرامش، کاهش غلظت خون، تقویت قلب و معده، بهبود گردش خون و بهبود خواب استفاده میشوند. در مقابل نیز اغلب عرقیاتی که طبع گرم دارند برای سرماخوردگی، آسم، سنگ کلیه، برونشیت، حالت تهوع و اسپاسم مورد استفاده قرار میگیرند.
عدهای پیشنهاد میکنند که عرقیات با طبع گرم در زمستان مصرف شوند؛ زیرا مزاج آدمی با تغییر فصل متفاوت میشود. پیش از آنکه به تهیه انواع عرقیات گیاهی اقدام کنید، طبع خود را بشناسید و سپس بهترین عرقیات را متناسب با شرایط خود انتخاب کنید. توجه کنید عرقیات گیاهی بایستی از کیفیت خوبی برخوردار باشند و فرایند تهیه و تقطیر آنها بهدرستی انجام شده باشد تا از خواص آن بهرهمند شوید. برای این منظور نیز بهتر است که تهیه این محصولات را از مراکز معتبر انجام دهید.
آشنایی با طبع انواع عرقیات گیاهی
استفاده از عرقیات مختلف باتوجهبه خواص درمانی آنها روزبهروز در حال افزایش است. ازاینرو دانستن طبع انواع عرقیات گیاهی برای استفاده بهتر از خواص آنها مهم است.
عرقیات گیاهی که دارای طبع گرم هستند!
کسانی که میخواهند از خواص عرقیات با مزاج گرم بهرهمند شوند باید توجه داشته باشند که استفاده از این عرقیات برای افراد با طبع سرد و تر خوب است. بدین ترتیب اگر شما دارای طبع صفراوی هستید نباید از این عرقیات استفاده کنید و یا باید به میزان مشخص و کنترلشده از آن استفاده کنید. به همین دلیل پیش از مصرف این گیاهان
دارویی باید با پزشک طب سنتی مشورت کرده و مزاج خود را تعیین کنید. از طرف دیگر هم مصرف برخی از این عرقیات برای کودکان، سالمندان و خانمهای باردار ممنوع است. بدین ترتیب اگر در چنین شرایطی هم قرار دارید باید مشورت با پزشک ضروری است.
عرقیاتی که طبع گرمی دارند، عبارتاند از: آویشن، بادرنجبویه، پونه، زیره، زنیان، شیرینبیان، گلگاوزبان، شنبلیله، میخک، گزنه، مرزه، شوید، نعناع، اسطوخودوس، بهارنارنج، دارچین، بابونه، هل، رازیانه، زنجبیل، بومادران، گلاب، یونجه، آلاله، اکالیپتوس، برگ توت سیاه، اترج، چهل گیاه، ترب، رزماری، کاکوتی و سنبلالطیب.
انواع عرقیات گیاهی که طبع سرد دارند!
عرقیاتی با طبع سرد میتوانند سرد و خشک یا سرد و مرطوب باشند که هر کدام خواص خود را دارند. ازاینرو دانستن طبع انواع عرقیات گیاهی بسیار مهم است. استفاده از این عرقیات در فصل تابستان مناسبتر است؛ چراکه با جبران کمآبی بدن باعث ایجاد خنکی و نشاط میشود. بهعلاوه افراد با مزاج سرد نباید به مقدار زیادی از این عرقیات استفاده کنند و آنهایی که مزاج گرم و خشک دارند مجاز به استفاده از آن هستند. مصرف این عرقیات در افرادی که مزاج سرد دارند میتواند باعث بروز عوارض گوناگون شود. بهطوریکه بهجای برطرف کردن بیماریها باعث بروز انواع بیماری میشود.
عرقیات کاسنی، شاهتره، خارخاسک، بیدمشک، برگ زیتون، برگ چنار، بید، ریواس، خیار، گل ختمی، گشنیز، نیلوفر، برگ مورد، آبغوره، خرفه، شلتوک و خارشتر شناختهشدهترین عرقیات گیاهی با طبع سرد هستند.
نکات مهم در هنگام خرید انواع عرقیات گیاهی
برای آنکه از خواص این عرقیات بهرهمند شوید باید نوع باکیفیت و اصل آن را خریداری کنید. هرچه عرقیات گیاهی عطر و بوی مطلوبتری داشته باشند، غلظت و خلوص آنها بالاتر است. از طرف دیگر هم این عرقیات باید با روشهای استاندارد و بهداشتی تهیه شوند تا خواص آنها از بین نرود. نحوه نگهداری از آنها نیز بسیار مهم است؛ چراکه نگهداری نامناسب باعث تبخیر این عرقیات و تغییر خواص درمانی آنها میشود.
بهتر است عصاره گیاهان در ظروف شیشهای دربسته ریخته و برای نگهداری داخل یخچال گذاشته شوند. توجه به تاریخ تولید و انقضا نیز بسیار مهم است. بهترین راه برای تهیه انواع عرقیات گیاهی با کیفیت بالا، خرید از فروشگاههای شناختهشده و معتبر است. فروشگاه آجیل و خشکبار توانا یکی از بهترین مراجع عرضهکننده انواع عرقیات گیاهی است که شما میتوانید برای خرید آنها اقدام نمایید.